Sunday, February 14, 2010

Διαχρονικός Ηπειρωτικός Ελληνισμός του Γρηγόρη Κοσσυβάκη




Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αρτινού δικηγόρου κ. Γρηγόρη Κοσσυβάκη που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα παρέστη ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νικόλαος Γκόντας , ο οποίος ήταν και ένας από τους παρουσιαστές του έργου του φίλου του και συναδέλφου του στην άσκηση της νομικής επιστήμης.


Στο νέο βιβλίο του Γρ. Κοσσυβάκη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ» που είναι και ο τίτλος και κυρίως στην καταγραφή γεγονότων και τις δράσεις ηρώων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. «Το νέο βιβλίο του Γρ. Κοσσυβάκη κινείται στην επαναφόρτιση της Εθνικής μας μνήμης η οποία εξασθενεί στην εποχή μας. Δυστυχώς οι νέοι μας φορτώνονται με πολλές ασήμαντες γνώσεις και όχι με τις ιστορικές μνήμες όπως έχει υποχρέωση κάθε Έλληνας» είπε ο κ. Γκόντας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στα γεγονότα της περιόδου της Τούρκικης σκλαβιάς όσο και στους ήρωες που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο του Γρ. Κοσσυβάκη, όπως στο Γ. Καστριώτη (Σκερντέμπεη) καθαρόαιμο Έλληνα από την Καστοριά και τον οποίο έχουν αναγάγει ως ήρωά τους και απελευθερωτή τους οι Αλβανοί.

Ο κ. Γκόντας υπογράμμισε την προσφορά των Εθνικών Ηπειρωτών προς το σκλαβωμένο Έθνος κι έκανε ειδική μνεία στα μεγάλα έργα που έγιναν με δωρεές του Γ. Αβέρωφ, αδελφών Ζάππα και Ζωσιμάδων , στον Ι. Δόμπολη, στον Σίνα στους αδελφούς ριζάρη κ.λ.π. «Είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή των Εθνικών Ευεργετών και κυρίως για την προσφορά τους στο σκλαβωμένο Έθνος. Στράγγισαν την ζωή τους για να ενισχύσουν τον εθνικό αγώνα και για να αναπτυχθούν τα Ελληνικά γράμματα», κατέληξε ο κ. Γκόντας ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην μεγάλη προσφορά στην Ήπειρο της οικογένειας Κοσσυβάκη την οποίας απόγονος είναι και οι συγγραφέας Γρ. Κοσσυβάκης.

Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη αναφορά που έγινε στην πρωτοτυπία του Δήμου Ιωαννιτών που στην προσπάθεια του να τιμήσει όλους όσους προσέφεραν στο έθνος κάνει ειδική επεξήγηση στις πινακίδες των οδών της πόλης. Μάλιστα από τους ομιλητές έγινε ανοικτή έκκληση να μιμηθούν την πράξη και άλλες πόλεις της χώρας.

Στην παρουσίαση εκτός από τον κ.Γκόντα μίλησαν οι: κ. Ιωάννης Βερυβάκης πρ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Λέανδρος Ρακιτζής Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ο Θεσπρωτός δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Τζώρτζης.

No comments: