Monday, November 26, 2007

Book Review -Ο Τυφλός Θεατρίνος της Ελένης Κατσουλάκη


BOOK REVIEW

“Ο τυφλός θεατρίνος”
της
Ελένης Κατσουλάκη

Το μυθιστόρημα «Ο Τυφλός Θεατρίνος» της Ελένης Κατσουλάκη δεν αποτελεί ένα πορτραίτο καθημερινότητας όπως τη γνωρίζουμε. Δεν είναι ακόμη μια ιστορία που θα διαβάσουμε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι κρατώντας ένα φλυτζάνι ζεστό ρόφημα. Αποτελεί ένα μυθιστόρημα γεμάτο από προσωπικούς και τονωτικούς θριάμβους δίχως να αποτελεί ένα ιδαλμα θριαμβολογίας. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ιστορικών γεγονότων, μια μοναδικά διατεταγμένη πλοκή. Η αξία της υψηλής λογοτεχνικής του ποιότητας πειστικά το εδραιώνει ως το καλύτερο που είχα την ευκαιρία να δω ποτέ.
Από την άγρια τύφλωση του ήρωά της Κάριμ, έως την εκτέλεσή του στη σκηνή η συγγραφέας χρησιμοποιεί έναν αμείλικτα ωμό, θαυμάσιο και ηθικά ειλικρινή τρόπο να μεταβιβάσει τις σοβαρές ανησυχίες της για το μέλλον της ανθρωπότητας όταν η παγκόσμια τάξη στηρίζεται και διακατέχεται από κανόνες ζούγκλας. Έντονα παρουσιάζει γεγονότα στην αναζήτηση της αλήθειας με τέτοιο τρόπο που μεταλλάζει το βιβλίο αυτό σ’ ένα επικοτραγικό παράγωγο λογοτεχνίας απαράμιλλου ηρωισμού και απίθανης αντοχής∙ ενός φανταστικά υπερούσιου αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό το βιβλίο, αποσπασμένο από το βάρος και την επιρροή της μοντέρνας Ελληνόγλωσσης λογοτεχνίας, πλέει πέραν του ηθικά σχολαστικού. Συνάμα πλαισιώνει μια συμπαθητική ιστορία του αγώνα των καταπιεσμένων ενάντια στους καταστολείς, απόλυτα αφιερωμένου στην ανακάλυψη και εξάπλωση της αλήθειας με οποιοδήποτε κόστος.
Η παραστατική αφήγηση που επικρατεί εμπλουτισμένη από ποιητικά σχήματα, ολοκληρώνει μια ακριβή και γλαφυρή περιγραφή εικόνων, περιπέτειας και αγώνα, αν και σε κάποια σημεία τείνει να υπερβάλλει με σκοπό να προκαλέσει αφύπνιση. Οι κύριοι χαρακτήρες με συνέπεια και απεγνωσμένα γατζωμένοι από ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το πιο σπουδαίο αγαθό της φτώχειας, εκφράζονται δια μέσου του περιπλανώμενου θιάσου και έρχονται σε αντίθεση με το καθεστώς της εποχής το οποίο τελικά τους αφαιρεί τη ζωή.
Κλείνοντας και δίχως καμία απολύτως προκατάληψη συνιστώ αυτό το ιστορικά πλαισιωμένο μυθιστόρημα ως το πιο ενημερωμένο και σε ηθικά πλαίσια αποδομένο πεζογράφημα που έχω συναντήσει στην εικοσιπεντάχρονη συσχέτισή μου με τη λογοτεχνία. Το θεωρώ ως ένα αξιολογότατο και γενναίο δίδαγμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ανθρωπότητα αλλά και παράδειγμα υψηλής ποιότητας της λογοτεχνίας των Αποδήμων.


Ιάκωβος Γαριβάλδης
εκδότης-συγγραφέας

No comments: