Friday, January 25, 2013

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ GEORGE MAKRIDIS - BIOGRAPHY


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ ΣΗΜΕΙΩΜΑ






O  Γιώργος Μακρίδης γεννήθηκε στην Άρδασσα Κοζάνης, από Πόντιους γονείς. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Καλλιθέα της Αθήνας, μέσα σε βασανιστική φτώχια.

Άρχισε να δουλεύει απ’ το Δημοτικό κιόλας και δεν μπόρεσε να πάει στο Γυμνάσιο. Έκανε διάφορες δουλειές, από μικροπωλητής μέχρι οικοδόμος και στο Νυχτερινό Γυμνάσιο πήγε όταν ήταν στρατιώτης. Τώρα βρίσκεται στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Επίσης, έζησε αρκετά χρόνια, σα δευτερομετανάστης, και στην Αργεντινή.
Έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, δίνοντας πολλές διαλέξεις,στην Αυστραλία, για νεοέλληνες λογοτέχνες: για τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Κώστα Καρυωτάκη, τον Γιώργο Ιωάννου, τον Κώστα Βάρναλη, το Νικηφόρο Βρεττάκο, την Έλλη Αλεξίου, τους Πόντιους: για τη γενοκτονία τους και για τα προβλήματα εγκατάστασής τους στην Ελλάδα κτλ. Επίσης μίλησε πολλές φορές, για διάφορα θέματα,  στον αυστραλέζικο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό SBS.

Έκδωσε, στο Σύδνεϋ, εννιά βιβλία: δυο τόμους ποιήματα, δυο τόμους διηγήματα και πέντε θεατρικά έργα. Έργα του βραβεύτηκαν σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Επίσης, παρουσιάστηκαν τέσσερα θεατρικά του έργα στην Αυστραλία: τρία στη Μελβούρνη κι ένα στο Σύδνεϋ.

Έχει συνεργαστεί μ' όλες τις παροικιακές εφημερίδες, δημοσιεύοντας άρθρα λογοτεχνικού περιεχόμενου. Ποτέ, όμως, σαν επαγγελματίας, γιατί όπως λεει ο ίδιος, δεν του αρέσουν οι "ανειλημμένες" υποχρεώσεις - η γραμμή μιας εφημερίδας και τόσα άλλα - τουλάχιστο όσον αφορά τα γραψίματά του.

No comments: