Ο Γεώργιος Δ Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στο Αρχάγγελο-Ναούσης. Είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης.
Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολείται με το θέατρο και το τραγούδι αφού είναι και καλλίφωνος.
Ήταν μαθητής της Β' Λυκείου όταν έγραψε την πρώτη κωμωδία.
Όπως λέει:” Κληρονόμησα το ταλέντο της ηθοποιίας και τη λαϊκή σοφία από τη μάνα μου και το ενδιαφέρον για την κοινωνία και τον πολίτη από τον πατέρα μου που ήταν πολλά χρόνια Πρόεδρος στο χωριό που κατοικούσανε.”
Μετά το λύκειο για να ικανοποιήσει την επιθυμία των γονιών του, σπουδάζει και τη Λογιστική ,γιατί δεν θεωρούσαν το θέατρο σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.
Όταν τον ρωτάνε πώς μπόρεσε να συνδυάσει, εμπόριο και θέατρο λέει: « Με τις λογιστικές μου γνώσεις, ασχολήθηκα με το εμπόριο και έβαζα στην τσέπη μου λεφτά Με τις θεατρικές μου γνώσεις, ασχολήθηκα με το θέατρο κι' όταν έβλεπα τον ενθουσιασμό του κόσμου, γέμιζα την ψυχή μου ευτυχία.»
Υπηρετεί το θέατρο ως ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.
Παίζει με την ίδια άνεση και επιτυχία κωμωδία, πρόζα, αλλά η αδυναμία του είναι η επιθεώρηση.
Γνωρίζει μεγάλη επιτυχία διασκευάζοντας θεατρικά το ιστορικό μυθιστόρημα «Ταμάμα».το οποίο παρουσιάζει στις περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα και στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
Γράφει το σενάριο με τίτλο « Η μεγαλύτερη μέρα» εξιστορώντας τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και γίνεται η αναπαράσταση του ξεριζωμού , της πορείας και στη συνέχεια η αποβίβαση στους χώρους όπου υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες κατά τα έτη 1923-1925 , στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα στην περιοχή Αλύμου.
Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Σέβεται το αρχαίο Ελληνικό θέατρο γι' αυτό εναντιώνεται σε νεοτερισμούς των κειμένων και πολλές φορές σε αλλοιώσεις μέχρι ευτελισμού.
Ορισμένα από τα σενάρια που έγραφε εκδόθηκαν με τίτλο «Έτσι είναι η ζωή».
Έγραφε θεατρικά σενάρια στην Ποντιακή διάλεκτο.
Έγραφε τρις επιθεωρήσεις σχετικά με την κρίση: Α' « Τρελά, παλαβά κι' ανόητα » στιγματίζει την κακή πορεία της κοινωνίας και την οικονομική κρίση που είναι προ των θυρών.
Συνεχίζει με την Β' επιθεώρηση « Όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη» επισημαίνοντας το ότι απαξιώνοντας τους θεσμούς δεν θα μας βγει σε καλό.
Κλείνει με την Γ επιθεώρηση « Η τρόικα τίνος θυγατέρα είναι;» όπου μιλάει θεατρικά για τα παράλογα της κρίσης και της συνέπειες της.
Παθιασμένος λάτρης της αξιοκρατίας και των αρχών της κοινωνίας.
Αυτήν την περίοδο συνεργάζεται με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.
Παντρεμένος με την Ελένη Νίκολη , απέκτησαν τρία παιδιά την Κυριακή ,τον Δημήτρη και την Σοφία η οποία είναι παντρεμένη με τον Adam Oostendorp στο Σύδνεϋ. Μεγάλη του αδυναμία η εγγονή του Σάρρα.
Συνεχίζει να γράφει πάντα κοινωνικοπολιτικά θεατρικά κείμενα και όπως λέει είναι τα δυσκολότερα γιατί ο σεναριογράφος πρέπει να είναι αδέκαστος, ανεπηρέαστος και με πάθος για το καλό του πολίτη και της κοινωνίας.
Το «Έτσι είναι η Ζωή» είναι ένα βιβλίο με θέματα που αφορούν την τέχνη, την κοινωνία, το μεγάλο θέμα της σημερινής εποχής την κρίση μέσα από την οπτική γωνία του Γεώργιου Δ. Σιδηρόπουλου
No comments:
Post a Comment